Wednesday, March 31, 2010

update lagikkk...

updating in progress...pls wait...

ahhaaa...mls utk menaip..tetiap malam bergayut je kejenye..nak wat cane kan..kalo tak dgr sore nnti rindu..makan tak kenyang...tido tak lena..mandi tak basah tipu la weh..kuikuikui..mandi mesti la basah kalo tak bukan mandi namenye...

kat opis nie..sbb di akhir2 waktu tu..cara utk habeskan sisa2 nye ialah menaip..

1. baju nikah - dijadual kan siap pade 26 april..tapi minggu lepas dh gi ke tailor tu mintak amek awal sket iaitu 12 april..alasan nak jahit manik sket.. tailor setuju...bagus!!!!

2. goodie bag - gi survey kat pasor cowkit..berkenan dgn design satu bag tu..dok belek2..dah decide nak amek..tapi memandangkan naik lrt je..tak mampu nk bwk ler..so booking je...time belek2 tu..ade satu makcik berkenan gak dgn bag tu...abeh dia lak yg amek 1000 bag berkenaan.....ermmm sabor2..goodie bag ms alin lak yg tak ckup...nak suh campor2 kaler plak..mana aci..xmo xmo...

3. bunga telor - booking bunga telor..cadang nak DIY..tapi takot lak mase yg tinggal seciput nie..tak pasal2 lak terbengkalai..sape nak tolong??? jd decide lebih baik beli dah siap je... done


kalau sape2 penah gi kedai kt pasor cowkit..mesti pasan bunga telor ini..

4. beli reben2 yg diperlukan utk DIY bakul hantaran....done

okie...progress minggu ini...


Friday, March 19, 2010

surat pengesahan bujang

surat pengesahan bujang..

send email ke PA GM.." kak shikin, leh tlg saya buat surat pengesahan bujang tak..saya attachkan draft utk surat berkenaan. terima kasih"

berkumandang lagu "ungu-tercipta utkku" - ringtone ms alin
PA GM : "Akak nak wat surat nie..bos tanye betul ke bujang lagi nie? "
Ms Alin (sambil gelak2) : " ye la kak bujang lagik..saya buat surat tu nak isi borang utk nikah "
PA GM : " Jap yer..akak sambungkan ke bos..dia nak cakap dgn awak sendiri "
Ms Alin : " Ok..ok"
GM ku : " Cik XXXXX, saya ada satu soalan saja nak tanya ni sebelum saya sign surat nie..betul ke masih bujang?? "
Ms Alin : " Ye Puan, saya masih lagi bujang :) " aku senyum tapi sure la dia tak nampak...owh GM ku..

mengesahkan status anda amat penting sbb ada kejadian2 yg tak diingini berlaku..seperti dah kawen baru la tau..wanita yg dikahwini masih lagi isteri org..atau lelaki tu dah beristeri ke..mana la tau kannn... :) mintak dijauhkan kejadian ini...

Tuesday, March 16, 2010

progress update

terase kembali bersemangat setelah menghabiskan mase 4 hari di kampung...walaupon mase amatlah cemburu tapi sekurang2nye ade progress utk minggu nie..

hari sabtu balik kg..tibe lebih kurang kul 130 ptg, abg jemput di stesen bas, percubaan pertama utk survey butik andaman di area segamat..ermm tak memberangsangkan sbb tokey butik takde cume anak dia yg sekadar duduk tapi xtau ape2 bile ditanye..xpe la..nnti isnin dtg lagik..cume sempat la tgk2 butik tu nye portfolio..nmpak berbaloi dgn harge2 pakej yg disediakan..baju2 pon cantik dan updated..first thinking mmg ms alin nak pilih butik nie..sbb dh 2 membe amek khidmat butik nie dan berpuas ati..pakej pon tak lari dr bajet ms alin utk andaman..

balik rumah...bile lepaking ptg2 depan umah..jiran2 dah bertanye amek mak andam mana utk majlis nnti..dan mereka mencadangkan amek mak andam kt kg je..harge pon murah dan dorg semua kate servis dia okie dan cantek andaman nye...

tindakan ms alin..pergi rumah mak andam tu ptg ahad..tgk baju2 yg ade..mmg tak byk pilihan..portfolio pon xde..so xleh nak judge camne hasil keje mak andam nie..cume harge mmg la amat save..bagi pengantin bajet macam ms alin nie..dgr harge camtu mmg la dh rase amat jimat..sbb byk bende lain nak di beli..leh save kat situ..

tapi baju yg mak andam tu ade cume songket..huhuhu..balik umah abg dah cakap ketinggalan zaman pakai songket..skang dh moden..mana ade pakai songket lagik..alamak..cane nie..dh terkuis skit pendirian..ms alin tgk songket nye cantek..dan dlm kepala ini plak di sogokkan dgn kate2..'pengantin kene pakai songket sbb br la lain dr org lain'..owh tlg tlg..nak pakai songket ke lace mase sanding nnti..tak leh decide lagik..

hari isnin..buat hiv test..mula2 gi pejabat agama segamat amek borang nikah..rm 5.00 utk bayaran proses..pastu trus ke klinik kesihatan segamat utk wat hiv test..org tak ramai kat klinik..seb la dapat wat trus..tak perlu nak appointment lagik jd tak perlu nak ulang alik lagik ke klinik..auchhh sakit gak kene cucuk jari ku..lebam la gak sehari..ms alin amat alergik dgn luka2 yg berdarah nie...rase lemah badan..hehehe ngade ngade..tapi nak kawen nye pasal kan..selesai sudah satu part..

songket color merah

utk sanding nnti ms alin tgh pk nak pakai baju ape yeeerr... :)

Tuesday, March 9, 2010

tindakan hari ini..walau badai dtg melanda..

walau ribut dan taufan akan ku redah jua...ceewahh ayat tak igt..nie org kate ayat2 mase bercinta..walau apepon rintangan kan ku hadapi..tapi yg nie adalah ms alin nye ayat utk pegi tailor utk tempah baju nikah kt tailor yg di cdgkan oleh akak jakel haritu..

punyelah nak mencari tailor tu..kehulu ke hilir ms alin..huhu dah lar arini masih lagik dlm period pain..mmg sesuai la sgt ayat diatas..sbbnye ms alin dah terasekan bahawa progress persiapan amatlah tidak bergerak..padahal majlis nak wat bln mei..bile duk intai2 ke blog B2B yg lain..semua progress persiapan dorg berjalan walaupon majlis ade 7 ke 8 bln lagik..terase amatlah cool diri ini..ape pon tak start lagik..nak tak nak paksekan diri ini pegi tailor arini gak..

maka hari ini..satu tindakan telah diambil dgn menghantar baju nikah ke tailor..design dlm kepala ms alin telah di transform dlm bentuk lukisan oleh auntie tailor tu..tgk kt lukisan dia..so far puas ati..baju akan disiapkan dlm minggu ke 4 bln april..

harapan lagik sekalik...baju itu cantek di badan ku..

mak siap2 pesan..kalau nak tempah baju tu jgn ikut sgt badan tu...biar longgar2 sket..nampak sgt awk tu tinggal tulang je..huhuhu..nk wat cane..badan ku ini maintain kurus.. :P

jadinye ms alin dah siap2 pesan kt auntie tu bagi longgar2 sket baju saya ini..xmo nmpk terlalu kurus...ikut nasihat bonda tercenta..

Saturday, March 6, 2010

mula bertindak

setelah berehat selama 5 hari setelah selesai majlis pertunangan ms alin, br hari nie mula bertindak utk persiapan majlis seterusnya...saje la nak bg refresh balik fikiran setelah rase gundah gulana utk majlis pertunangan hari tu...

tindakan hari ini bermula sebenarnya hanyalah utk survey baju utk nikah..ms alin ajak kakak ke jakel or kat area jalan tar utk survey2 baju nikah..kakak ms alin plan nk ke bandung dlm ujung bln nie..so planning nye nk beli kain dkt sana..tapi bile masuk je ke Jakel tu..survey punye survey akhirnya terbekenan la kt kain lace tu..tak dan la nk survey yg lain trus beli je..mintak akak kt jakel tu suggest kan tailor..akak tu bg kad tailor tu..dia kate utk customer jakel akan dapat special price kat situ..


hasil dr en google http://butik-stareast.blogspot.com

design utk baju nikah ms alin simple aje..cume baju kurung moden..lace utk baju sahaja..lining kain satin..color plak..ms alin memilih putih susu utk satin dan silver utk lace..lace pon xde beaded..cume corak agak penuh..


juga hasil dr en google http://sukadukami.blogspot.com

tak sabar nak hantar ke tailor..design dah ade dlm kepala nie.. :) kat atas tu adalah rujukan sampingan..designnye takde la bulat2 ikut camtu..

harapan ms alin mestilah akan cantek dibadan ku ini...

Monday, March 1, 2010

Alhamdulillah...

Maka dgn rasminya ms alin selamat menjadi tunang kepada mr takin pada 27 Feb lepas..Alhamdulillah syukur majlis berjalan dgn lancar walau cuaca panas walaupon majlis diadakan selepas asar..walau rombongan lelaki tersesat jalan tapi selamat sampai ke destinasi..sebelom majlis ramai duk tanye tak berdebar2 ke..mmg la ade rase skit la tp okie lagi...cume bile dh tibe hari berkenaan (27 Feb tu) baru la ms alin terase debaran yg sebenarnye..muahaha nerves gak rupenye..tu baru nk bertunang..cane la rase debaran bile nk ke majlis kahwin nnti.

Best gak tu jadik cam ala2 pengantin..sbb org lain yg byk wat keje..tp kalau boleh mmg kite nak atur majlis berkenaan supaya perfect tp mmg kene bg kt org lain buat..kite takkan leh handle semua..ckup la uruskan diri sendiri je..cek hantaran semua lengkap ke tak..tu je la..utk jamuan mmg la tau serba skit je...lagipon amat ramai membantu especially adik beradik ms alin..alhamdulillah semua dapat balik berkumpul di majlis itu..

Nak share sket gamba2 mase majlis berkenaan..feel free to comments..leh improve utk majlis kahwin lak nnti.. :) thanks..












auuchh..sudah kene booking nie..

Lama Giler Tak Menulis

Alhamdulillah masih bernafas di bumi Allah yang satu ini. Cume tak rajin dah nak menulis bagai dulu2...nak kate sibuk sangat kalah menteri ...